Ustalarla Sohbet’in ikinci konuşmacısı Simit Sarayı’nın sahibi Haluk Okutur’du….
 
Ustalarla Sohbet’in ikinci konuşmacısı Simit Sarayı’nın sahibi Haluk Okutur’du…. Girişim Kampüsü Projesi kapsamında gerçekleşen Ustalarla Sohbet kapsamında ikinci konuğumuz, Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur oldu. “Bir Girişimcinin Hikayesi” başlıklı konuşmasında, zorluklarla dolu girişimcilik hikayesini paylaşan Okutur, var olan bir fikrin yeni bir bakış açısıyla insanı nasıl başarıya ulaştırabileceğini anlattı.
 ODTÜ işletmeyi bitirdikten sonra iş kariyerine odaklandığı süreçte ortaya çıkan Simit Merkezi fikrinde ailesinin, “O kadar okudun, şimdi ola ola bir simitçi mi olacaksın” serzenişlerine rağmen, ısrar eden Okutur, “Simitten de girişim mi olurmuş” diyenlere inat bugün 4 bin 500 çalışanı ve 500 Simit Sarayı Mağazası ve 3 trilyon ciroya kitlediği hedefi ile büyük bir başarıyı yakalamış durumda. “Hiçbir şey için, gözümüzün önünde demeyin, bakmasını değil, görmesini bilin” diyen Haluk Okutur, girişimci olmaya ilk karar verdiğinde, tüketicinin cebindeki kuruşlara göz diktiğini vurgulayarak, “Yani öyle büyük girişimcilik fikirleriniz olmasa da başarıyı yakalamanız mümkün. Yeter ki görmeyi bilin. Ben, işe ilk atıldığımda, günde 20 – 22 saat çalışan, un taşıyan, odun kıran, odun ocağı yakan, dükkanda yatıp kalkan genç bir girişimciydim. İlk dükkanım Çıtır Simit’ti. Sonra Mecidiyeköy’e bir sabah un almaya giderken, tam meydanda büyük boş bir mağaza gözüme ilişti.  Bu yer, Simit Sarayı’nın marka olma yolunda ilk çıkış noktasını yakaladığı yer oldu. Tabi ilk dükkan kırtasiyeci yanında küçücük bir dükkan. Bu yeni yer, bana saray gibi geldi ve yeni mağazamızın adı Simit Sarayı oldu” dedi. Ortağının arabasını satmasıyla açtığı ilk dükkan, ayda 50 bin $ kar edince diğer mağazalarının açılmasıyla, dükkanların takibinde zorlanmamak ve yeni işyerlerinin açılmasını kolaylaştırmak adına 2 milyon $ üzerinden hisse satışı gerçekleştiren işadamı,  “Büyümenin dayanılmaz fabrikalaşması” na ayak uydurarak, - 46 derecede şoklanan, -18 derecede stoklanan, 1 yılık raf ömrü olan simitleri de dünyanın her yerine ihraç etmeye başladığını ifade etti. “McDonalds’ın tüm dünyada 34 bin şubesi var, benim hedefimse onu bir dükkan da olsa geçmek” diyen işadamı, kısacası 34 bin + 1 Simit Sarayı açmayı planlıyor. İlk yurtdışı mağazasını, Hollanda da açan Okutur, Yunanistan’da açma fikrinin ise, ekonomik çalkantılardan ötürü yılan hikayesine döndüğünü vurgulayarak, “Şu anda dünyadaki zincir mağazalara göz diktim. Onları satın alıp tek tek Simit Sarayı’na dönüştürüyorum. Bu hafta Newyork Manhattan’da Simit Sarayı’nın açılışını gerçekleştireceğiz. En çok sevindiğim şeylerden biri de Çinlilerin susam sevmesi, çünkü bu sayede 10 yıl içinde 6 bin adet dükkan açma fikrini sadece Çin üzerinde gerçekleştirmiş olacağım. 4 bin 500 çalışanımız var. 2015 de ise, 100 bin çalışanı hedefliyoruz. Günde 400 bin kişiye simit satıyor üç yıl içinde ise, 1 milyon kişiye satmayı hedefliyoruz” dedi. Haftada 3 dükkan açtıklarını, 500 mağaza zincirine sahip Simit Sarayı’nı 2015’de 1000’ler Kulübüne sokmayı planladıklarını da vurgulayan Okutur, 2023’de ise, 10 bin mağaza hedefi ile cirosunu 3 trilyona katlamayı hedefliyor. 2014 itibariyle halka arz planı var. Bunu da 600 – 700 milyon $’dan yapmayı amaçlıyor.
 
halukokutur02
halukokutur01